{ "title": "Bebeklerde Hıçkırık", "image": "https://www.hickirik.gen.tr/images/bebeklerde-hickirik.jpg", "date": "20.01.2024 11:07:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Bebeklerde hıçkırık, bebeğin henüz anne karnında bile hıçkırabilen bebeklerde 1 yaşını geçene kadar hıçkırık çok sık görülür. Hıçkırık bebeğin diyaframında gelişen basit kasılmalar nedeniyle oluşur. Genellikle herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geçer. Bebeğe yemek yedirme pozisyonu da bebekte hıçkırığa yol açabilir. Bebek yemek yeme pozisyonundan dolayı hıçkırıyorsa bebek için en ideal yemek yeme pozisyonu deneme yanılma yöntemiyle bulunmalıdır.

Bebeklerde hıçkırık normal mi?

Hıçkırma özellikle 1 yaş altı bebeklerde sık görülen bir durumdur. Hıçkırık diyaframda oluşan ani kasılma nedeniyle bazı kasların uyarılmasıyla oluşum gösterir. Bebeklerde hıçkırık, bebeğin beslenmesi anında ortaya çıkabilir. Sıcaklığın düşmesi, bebeğin üşümesi de hıçkırığa yol açan etkenler arasındadır. Hıçkırık bebeklerde herhangi bir sıkıntı ya da rahatsızlığa yol açmaz. Bebek sık aralıklarla hıçkırıyorsa, hıçkırık uzun süre geçmiyorsa, yediklerini çıkarıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?

Bebeği daha sık beslemek: Hıçkırık bazen anne sütünün hızlı bir şekilde emilmesiyle oluşabilir. Bu durumda bebeğin midesi şişer. Bebeğin her defasında çok fazla beslenmek yerine sık aralıklarla azar azar beslemek daha faydalı olur. Bu sayede anne sütünün mideye ulaşma hızı azaltılarak, hıçkırığa çözüm bulunabilir.

Bebeğin geğirtilmesi: Bebeğin süt emme hızı, emme sırasında bir göğüsten diğerine geçerken geğirtilmesi hıçkırık için faydalı olur. Şayet bebek hazır mamayla besleniyorsa mama arasında ufak bir ara vererek geğirtilmesi gerekir. Bu sayede bebeğin midesinin aşırı dolması engellenir.

Beslenme pozisyonu: Bebeğin beslenme pozisyonu oldukça önemlidir. Beslenirken bebeğin dik durmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede bebeğin karnı şişmez ve hava yutması engellenebilir. Bebek biberonla besleniyorsa biberonun 45 derecelik açıyla tutulması gerekir. Bu sayede havanın biberonun dibine toplanması sağlanır.

Bebekte reflünün varlığı kontrol edilmelidir: Bebekte reflü olması zaman zaman hıçkırığa yol açabilir. Reflü, bebeğin yediği besinlerin yemek borusuna geri kaçmasına neden olur. Bu durum karşısında karın ağrısı ve hıçkırık yaşanabilir. Dikkat edilmesi gerekenler ise bebekte tükürüğün sık olması, bebekte sancılandığını gösteren işaretler olması ve bebekte sık sık karın ağrısı yaşanması olarak sıralanabilir.

Bebeğin dikkatini dağıtmak: Bebekte oluşan hıçkırık anında dikkatini dağıtacak oyuncaklara yöneltilmesi hıçkırığı gidermekte faydalı olur.

Şeker: Hıçkırık anında bebeğin dilinin alt kısmına minik bir şeker yerleştirmek hıçkırığa karşı faydalı olabilir. Bu yöntem aslında bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Ancak işe yaradığı kanıtlanmıştır.

Masaj: Hıçkırık anında bebeğin sırtına nazik hareketlerle masaj yapmak kasların gevşemesini ve diyaframın rahatlamasını sağlar. Masaj sırtın altından başlanarak yukarı doğru yapılmalıdır. Bebek dik tutularak yapıldığında daha faydalı olur. Hıçkırığa karşı faydalı olması için birkaç dakika devam edilmelidir.

Gaz sancısı için karışım: Bebeklerde gelişen gaz sancısı için kullanılan bazı karışımların hıçkırığa karşı faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Fakat birçok tecrübeli anne bebeklerde oluşan hıçkırık için bu karışımların faydalı olduğunu savunmaktadır. Kullanılan gaz sancısı karışımları bağırsaklarda meydana gelen ağrı ve sancıları azaltarak hıçkırığı engeller.
" } ] }