{ "title": "Çocuklarda Hıçkırık", "image": "https://www.hickirik.gen.tr/images/cocuklarda-hickirik.jpg", "date": "20.01.2024 04:32:04", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Çocuklarda Hıçkırık, genellikle kendiliğinden geçen diyaframın istem dışı uyarılması olayıdır. Karın bölgesinde bulunan diyafram veya diyaframa yakın kasların istem dışı uyarılması ile gırtlak bölgesinin aniden kapanması ile bir ses duyulur ve buna hıçkırık denir. Hıçkırık 2-6 saniyede bir tekrarlayabilir ve genellikle kendiliğinden birkaç dakika içinde geçer. Kısa süreli hıçkırıklar bir hastalığa işaret etmez. Uzun süren kendiliğinden geçmeyen ve kişinin nefes almasını engelleyen hıçkırıklar bazı hastalıkların belirtisi olabilir.

Çocuklarda Hıçkırık Neden olur?

Çocuklarda hıçkırık, çoğu zaman geçici bir durumdur. Çocukların özellikle bebeklerin mide kapasitesi dardır. Mide kapasitesinin üzerinde yemek yemek ya da yemek yerken hava yutmak çocuklarda hıçkırığa sebep olabilir. Sakız çiğnemek veya oyun esnasında ani refleksler yapmak da çocuklarda hıçkırık yapabilir. Genellikle bu gibi hıçkırıklar 2-6 saniyede bir tekrarlar ve birkaç dakika içinde geçer. Bazen hıçkırığın geçmesi için hıçkırık tutan kişinin dikkatinin başka yöne kayması gerekebilir, hıçkırık geçsin diye çabalamak da endişeye ve daha uzun süre hıçkırmaya sebep olabilir.

Çocuklarda uzun süren hıçkırıklar, reflü, böbrek yetmezliği, tüberkiloz, zatürre, kalp büyümesi, frenk sinir travması, yemek borusu travması, mide kanseri gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Ayrıca kortizon içeren ilaçlar kullanan çocuklarda veya kanser tedavisi gören çocuklarda da uzun süren hıçkırıklar görülebilir. Diyafram kası fıtığı, akciğer embolisi gibi hastalıklarda da kronik hıçkırık sıkça rastlanan bir durumdur.

Çocuklarda Hıçkırık Nasıl Geçer

Çocuklarda hıçkırık genellikle kendiliğinden geçer fakat uzun süreli, şiddetli ve çocuğu rahatsız edecek hıçkırıklar için yapılacak bazı yöntemler vardır.

Çocuklarda Hıçkırık Geçirme Yöntemleri Nelerdir?

Çeşitli Manevralar; Nefes tutmak bilinen en etkili yöntemlerden biridir ve çoğunlukla işe yarar. Bir süre karbondioksit salınımının engellenmesi kasılan diyafram kasını rahatlatacak ve hıçkırığı geçirecektir. Panik ile gelişen hıçkırıklar için, bir kese kâğıdı içine nefes alıp vermek de işe yarayacaktır.

İçecekler; Buzlu su, limonlu su veya birkaç damla sirke de hıçkırığın geçmesine yardımcı olabilir.

İlaç Yardımı; Birkaç gün devam eden ve kendiliğinden hiçbir doğal yöntem ile geçmeyen hıçkırıklar için kas gevşeticiler veya sakinleştiriciler kullanılabilir.

Hekim Müdahalesi; Hiçbir şekilde geçmeyen hıçkırıklarda, hekim tarafından boyundaki karotis artere masaj yapılarak genişletilebilir ve hıçkırığın geçmesi sağlanır.

Çocuklarda Hıçkırığın Psikolojik Neden Olur?

Gelişim çağındaki çocuklarda görülen hıçkırıklar bazen psikolojik olabilir. Özellikle okula ya da anaokuluna başlanan ilk günler, yeni bir eve taşınma, anne baba ayrılıkları, korkutulma, herhangi bir kaza geçirme sonrası gibi durumlarda yaşanan panik ve korku duygusu ile hıçkırık atakları görülebilir. Böyle durumlarda çocuğu rahatlatmak, mutlaka su içirmek ve sakinleşmesini sağlamak hıçkırığı geçirecektir.
" } ] }