{ "title": "Gebelikte Hıçkırık", "image": "https://www.hickirik.gen.tr/images/gebelikte-hickirik.jpg", "date": "19.01.2024 15:16:20", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Gebelikte hıçkırık, hamilelik esnasında büyüyen çocuğun, diyaframa stres uygulamasıyla ve bu da bir sinirsel uyarılmayla oluşur. Epeyce yaygın olur ve hamile bayanlar gebelik süresince her zaman, hıçkırık tutmasından yakıntıcı olabilmektedir. Hıçkırık tuttuğunda adale tekrar kasılır ve her defasında içimize süratle hava çekmemize neden olur. Hava çekmeyle birlikte, ses telleri aniden kapanır ve hıçkırma sesi meydana gelir. Çok yeme veya alkol alma benzeri sebeplerden dolayı meydana çıkan çoğu hıçkırmalar önemsizdir ve kısa sürede normale döner. Ama yine de bu durum, her hıçkırık şikâyetinin ihmal edilebileceği manasına gelmez.

Özellikle uzunca devam eden ve geçmek bilmeyen bir hıçkırığın altta yatan sebebi, akciğer iltihaplanması veya böbrek hastalığı benzeri önemli bir sıhhat problemi olabilmektedir. Çoğunlukla uzunca süre devam eden hıçkırık şikâyetinin yanında saatler ve üstelik aylar boyu devam eden hıçkırık yakıntıları bulunur. Kısa müddetli hıçkırıklar çoğunlukla çabuk sonlanır ve yüksek bir şikâyet yaratmazlar; ama uzun süre devam eden, geçmeyen hıçkırıklar dikkate alınmalıdır.

Gebelikte hıçkırık diğer sebepleri nelerdir?

Dolu Mide: Mide çok dolu olduğu zaman bu doluluk, kendi kendine, kısa zamanda geçecek bir hıçkırığa neden olabilmektedir. Çabuk bir biçimde çok yeme yeme, çok aşırı alkol almak, hava yutmak, çok sıcak ya da çok soğuk içeceklerin karışmasıyla mide ısısının birdenbire değişmesi veya heyecanlanmak benzeri durumlar, diyaframın yakınında yer almakta olan midenin şişmesine veya gerilmesine neden olabilen durumlardır. Midenin bu genişleme durumu diyafram ile çarpışmasına ve sonuç olarak hıçkırmaya neden olur.

Gülmek: Neşeli bir durum esnasında bol bol gülmek tabi ki huzur vericidir fakat gülerken hıçkırık tutma ihtimaliniz var demektir. Güldüğünüz sırada içinize ani olarak hava çekmemiz sebebiyle ki bu gülerken sık meydana gelen bir vaziyettir çabuk bir biçimde gırtlak kapağına yönelerek esmektedir, diyaframla alakalı sinirleri uyarır ve böylelikle hıçkırık başlar.

Stres: Duygusal etmenler ve baskı hıçkırığın oluşmasında rol oynayabilir. Endişe ve baskı diyaframı uyaran hormonların salınmasına neden olur ve bu biçimde bize hıçkırık olarak yansıyan, diyaframda kasılmalar oluşur. Heyecanlandığınız zamanda gebelikte hıçkırık oluyorsa, bu hali garipsemeyin.

İnatçı Hıçkırık Neden Olur?

2 günden uzun süre devam eden hıçkırık şikâyetine inatçı hıçkırık denir. Nadir görülmesine karşın bir aydan çok devam eden hıçkırıklar da bulunur. Bu denli uzunca müddetli hıçkırıklar yorgunluk, uykusuzluk ve kilo kaybına yol açabilmektedir. İnatçı hıçkırıklar ciddiye alınmalıdır zira çok önemli bir sıhhat sorununun belirtisi olarak meydana çıkmış olabilmektedir.

Sinir Hasarı: Diyafram kası ile alakalı sinirlerin hasar görmesi veya uyarılması sebebiyle uzunca müddetli, inatçı hıçkırıklar görülebilir. Sinirlerde bu türden problemlere ur, kist, guatr, larenjit veya boğaz ağrısı neden olabilir.

Merkezi Sinirsel Sistem Hastalıkları: Merkezi sinirsel sistemdeki bir ur veya inflamasyon veya diğer bir hasar, vücudun hıçkırık refleksini denetim eden mekanizması üstünde negatif bir etki yaratmış olabilmektedir. Felç, MS, menenjit, beyin travması benzeri rahatsızlıklar bu hale örnektir.

Metabolik Hastalıklar ve İlaçlar: Alkolizm, anestezi, diyabet, böbrek yetmezliği, sakinleştirici ilaçlar benzeri etmenler uzunca süren ve kişilerde rahatsız edici boyutlara erişen gebelikte hıçkırık sebeplerinden sayılır. Bu tip rahatsızlıklarda hıçkırık tek belirti olmaz. Bireyin sıhhatini, gündelik düzenini etki eden diğer sıkıntılar da görülmektedir.
" } ] }