{ "title": "Hamilelikte Hıçkırık", "image": "https://www.hickirik.gen.tr/images/hamilelikte-hickirik.jpg", "date": "22.01.2024 01:48:36", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Hamilelikte hıçkırık; hıçkırık, nefes almamızda önemli bir rol oynayan diyafram kasının, ani ve istemsiz bir şekilde kasılmasıdır. Hıçkırık tuttuğunda bu kaslar tekrar tekrar kasılır ve her seferinde içimize hızla hava çekmemize neden olur. Havayı çekmemizle birlikte, ses telleri hemen kapanır ve hıçkırık sesi oluşur. Çok yemek ya da alkol almak gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan birçok hıçkırık önemsizdir ve kısa sürede kendiliğinden geçer. Ancak bu durum, her hıçkırığın önemsenmemesi gerektiği anlamına gelmez.

Özellikle uzun süren ve geçmek bilmeyen hamilelikte hıçkırık birçok nedenden olabilir. Akciğer iltihaplanması ya da böbrek hastalığı gibi ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Genellikle birkaç dakika süren hıçkırıkların yanında saatler ve hatta aylar boyu devam eden hıçkırık şikâyetleri vardır. Kısa süreli hıçkırıklar genellikle kısa bir süre sonlanır ve fazla bir şikâyet yaratmazlar; ancak uzun süren, inatçı hıçkırıklar özellikle dikkate alınmalıdır.

Mide çok dolu olduğunda bu doluluk, kendiliğinden, kısa sürede geçecek bir hamilelikte hıçkırık nedeni olabilir. Hızlı ve çabuk, çok yemek yemek, fazla hava yutmak, sıcak ve soğuk içeceklerin karışmasıyla mide ısısının hızlı bir şekilde değişmesi ya da heyecanlanmak gibi durumlar, diyaframın bitişiğinde bulunan midenin şişmesine ya da kasılmasına yol açan durumlardır. Midenin bu genişlemesi diyaframa çarpmasına ve sonuç olarak da hıçkırığa neden olur.

Hamilelikte hıçkırık, gelişmekte olan bebek, diyaframa baskı uygulayabilir ve bu da bir sinir uyarılmasına sebep olmaktadır. Oldukça yaygın bir olaydır ve hamile kadınlar gebelik boyunca her an, hıçkırık tutmasından şikâyetçi olabilirler.

Güldüğümüz sırada içimize ani olarak hava çekmemiz sebebiyle de bu gülerken sık olan bir durumdur, hıçkırık tutabilir. Hava çok kısa bir şekilde gırtlak kapağına doğru eser, diyaframla ilgili sinirleri uyarır ve böylece hıçkırık başlar.

Duygusal faktörler ve stres hıçkırığın meydana gelmesinde rol oynayabilir. Kaygı ve stres diyaframı uyaran hormonların salınmasına neden olur ve bu şekilde bize hıçkırık olarak yansıyan, diyaframdaki kasılmalar tetiklenir. Heyecanlandığınızda hıçkırık tutabilir.

2 günden fazla süre gelen hıçkırıklara inatçı hıçkırık denir. Nadir görülmesine karşın birkaç ay süren hıçkırıklarda vardır. Bu denli uzun süreli hıçkırıklar yorgunluğa, uykusuzluğa ve kilo kaybına neden olabilir. İnatçı hıçkırıklar ciddiye alınmalıdır, çünkü çok daha önemli bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir. Tıpkı kısa bir süre sonra geçen hıçkırıklarda olduğu gibi, inatçı hıçkırıkta bir değil birçok sebepten dolayı görülebilir.
" } ] }