{ "title": "Hıçkırık İlacı", "image": "https://www.hickirik.gen.tr/images/hickirik-ilaci.jpg", "date": "21.01.2024 05:23:46", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "

Hıçkırık ilacı olarak yetişkinlerde en sık nefes tutmak, baş aşağı durmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek, dizleri göğse doğru çekip ellerimizle sarıp uzanmak, buzlu su ile gargara yapmak, ağza birkaç damla almak, yavaşça diyaframa baskı uygulamak, bir dilim limonu dil altında emmek, üç kere yutkunmak, bir tatlı kaşığı toz şekerin yutulması, bir kahve kaşığı tuz yemek, yer fıstığı yağı yutmak, bardağın karşı kenarından su içmek, dili dışarı doğru çekmek, göz hücrelerinin üstüne nazikçe basılması, burna bir tutam enfiye ya da karabiber çekilerek oluşacak hapşırık, karanfil çiğnemek, kese kağıdına üflemek tercih edilir. Hıçkırık geçmesi için en çok tercih edilen yöntem kese kağıdına üfleme yöntemidir. Fakat kese kâğıdı beyinde karbondioksit yoğunluğu oluşturduğundan sinir sistemini etkileyebileceğinden tehlikelidir. Hıçkırığı önlemek için lokmaları çok çiğnemek, gazlı içeceklerden, alkolden kaçınılmalı ve ani sıcaklık değişimlerinden kaçınılmalıdır.

Bebeklerde hıçkırık ilacı ise

Anne bebeğini emzirirken veya annenin yediği besinler bile hıçkırığı tetikleyebilir. Hıçkırık başladığı zaman bebeği dik tutmak lazımdır ve yer değiştirilmesi hıçkırığın geçmesine faydası olur. Hıçkırıkların 1 dakika ile 1 saat arasında olması bebekler için gayet normaldir ve endişe edilmemelidir. Soğuk ortamların hıçkırığı tetiklediğinden dolayı soğuk yerlerde durulmaması gerekir. Hıçkırık bunlara rağmen geçmiyorsa bebeğe birkaç çay kaşığı su ve limon damlası içirilebilir. Bunlara rağmen bebeğin hıçkırığı geçmiyor ve emzirilmesine mâni oluyorsa doktoruna danışılması gerekir.

Fiziksel hareketlerde çoğu insanda hıçkırık birkaç dakika içinde geçmektedir. Geçmiyorsa bu tür hıçkırığa inatçı hıçkırık denir. Bu durum beslenme zorluklarına ve halsizliğe sebep olur. Yetişkinlerde tıbbi olarak hıçkırıklar için sakinleştiriciler ve kas gevşeticiler kullanılır. Bunlar; Klorpromazin, başlangıç dozu günde 3 kez 25 gramdır. Bu doz gerekirse günde 4 kez 50 grama kadar çıkartılabilir. Baklofen ya da 1/4Largactilde kullanılabilir. Doktor kontrolü atında boyun kısmından göğse doğru giden kartois damarınada masaj yapılması hıçkırığın geçmesi için etkili olabilir. İnatçı hıçkırıklarda ilaç tedavisi de başarılı olmaz ise; akapuntur, hipnoz, psikoterapi, anestezi ya da cerrahi müdahale yapılmalıdır.
" } ] }