{ "title": "Hıçkırık", "image": "https://www.hickirik.gen.tr/images/hickirik.jpg", "date": "22.01.2024 01:20:39", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Hıçkırık, Beklenmeyen bir zaman aralığında oluşan hıçkırık rahatsızlığı aslında ciddi bir rahatsızlık türünün belirtisi olabilir. Uzman hekimlerin yapmış olduğu bilimsel çalışmalar ve araştırmalar neticesinde hıçkırığın karın boşluğu ile göğüs boşluğunun birbirinden ayrıldığı diyafram kasının birdenbire kasılması sonucunda oluştuğu bilinmektedir. Bu kasılma esnasında ses telleri arasındaki açıklığın ani bir şekilde bilinçsizce kapanması ile gerçekleşen ve ansızın gelişen soluk alımı neticesinde dışarıya çıkan bir ses olarak hıçkırığı nitelendirebilir. Bilimsel olarak frenik sinirlerin otonomlar yardımı ile uyarılması ile hıçkırık gerçekleşmektedir. Tıp literatüründe singultus olarak adlandırılan hıçkırık aslında solunum kasları üzerine uygulanan basınç neticesinde diyaframda gerçekleşen bir olaş türüdür Hıçkırık türleri kendi arasında üç grupta incelenmektedir. Bunların ilk ikisi ciddi anlamda kişiye rahatsızlık vermek ve kişinin sorun yaşamasına neden olmaz. Ancak bir kısım hıçkırık türleri ise kişinin olumsuz olarak etkilenmesine neden olabilir.

Basit Hıçkırık

Her insanda belli aralıklar ile görülen basit hıçkırık yenilen yemek ve baharatların etkisi ile sinir veya sindirim bozukluğundan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Hakeza bazı karaciğer, kalp, bağırsak ve pankreas hastalıkları gibi rahatsızlıklar zatüreye neden olabilmektedir. Bu durumda kişi hıçkırmaktadır ancak bu durum tehlike arz edebilir. Çoğunlukla ilk yarım saat içerisinde bu hıçkırığın yok olduğu görülmüştür. Ancak bu hıçkırık 2 saatten önce geçmez ise konu Uzman hekime bildirilir.

İnatçı Hıçkırık

Bir kısım hastalar üzerinde yapılan hıçkırık tedavilerinde hastaların yaklaşık olarak 1 ay kadar belli aralıklar ile sürekli olarak hıçkırdığı görülmüştür. Böylesi durumda hıçkırık belli aralıklar ile dursa dahi istenmeyen bir dönem aralığında sürekli olarak saatlerce sürmektedir. Buna inatçı hıçkırık denilmektedir. Bu hıçkırığın oluşmasında tamamı ile psikolojik nedenler yer almaktadır. Kişi geçmişinde yaşamış olduğu bir olaydan kaynaklı olarak sıkıntıya düşmesinden dolayı ilerleyen yaşlarda bunun etkisini yaşayarak bilinçsizce istem dışı hıçkırdığı görülmüştür. Böyle bir durumla karşılaşan hasta konuyu Uzman hekime bildirerek tedavi yollarını araştırmalıdır.

Hıçkırığın İnsanlar Üzerindeki Görülme Oranları

Bilimsel ve istatistiksel araştırmalar sonucunda kadınlarda hıçkırığın yüzde 93'ü psikolojik nedenlerden kaynaklı olduğu ortaya çıkmış iken erkeklerde ise sadece bunun yüzde 7'si psikolojiktir. Özellikle hıçkırığın oluşmasındaki en önemli nedenler alkol kullanımı ve stresten kaynaklı psikolojik baskıdır. Ayrıca bir kısım yapılan araştırmalar neticesinde görülen hıçkırık rahatsızlığının temelinde enfeksiyon ve parazitlerden kaynaklı hastalıklar olabileceği çokça dile getirilmiştir. Ayrıca bir kimsede bitmek bilmeyen hıçkırıklar söz konusu ise kişinin ciddi bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalması aşikardır. Böylesi hıçkırıkların kanser gibi ciddi rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir.

Hıçkırığın Sebepleri Nelerdir?

Hıçkırığın oluşmasında birçok psikolojik ve metabolik rahatsızlıktan kaynaklı oluştuğu bilinmektedir. Hıçkırığın bu sebepleri kendi içinde bir kısım alt dallarda incelenmektedir. Bu dalları şöyle sıralayabiliriz.
Hıçkırığın diğer neden olur?

Bu durumun yanı sıra çeşitli ilaçların kullanılması (Benzodiazepinler, steroidler), göz tansiyonu (Glokom yaşanması), kulakta yabancı cisimlerin girmesi, kıl, guatr, farenjit, kalp krizi, zatürree, perikardit sorunu (Kalp zarı iltihaplanması durumu), astım rahatsızlığı ve tümör gibi daha birçok etken vegal sinirleri uyarıp hıçkırığın oluşmasına neden olur.

Hıçkırığın ortaya çıkış nedeni araştırılırken süresi, sıklığı, hastanın hıçkırık için kullanmış olduğu ilaçların bilinmesi gerekir. Bunun yanı sıra sigara ve alkol kullanımı, daha öncesinde geçirilmiş olan hastalıkların tespit edilmesi, bilinen bir rahatsızlığın ya da hastalığın var olması durumu iyice araştırılması gerekir. Ayrıca hıçkırığın oluşmasında stres ve uyku ilişkisini araştırıp ayrıntılı bir şekilde fizik muayene yapılması ve tetkiki bir incelemeden geçilmesi gerekir.

Hıçkırığın tedavisi nasıl yapılır?

Hıçkırığın tedavi edilmesinde birçok geleneksel yöntemin kullanıldığı bilinmektedir. Hipnoz, ilaç tedavileri, akupunktur ve cerrahi operasyonlar bulunmaktadır. Bilinen yöntemlerin birçoğu klinik tecrübe ürünü olup kişisel gözlemin kontrollü oluşması ile denenmemiştir. Basit düzeyde oluşan hıçkırık ataklarının birçoğu kendiliğinden geçer.

" } ] }