{ "title": "Sürekli Hıçkırık Neden Olur", "image": "https://www.hickirik.gen.tr/images/surekli-hickirik-neden-olur.jpg", "date": "21.01.2024 16:57:20", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Sürekli hıçkırık neden olur, hıçkırık, diyafram dediğimiz kasın istem dışı kasılması ile ses tellerinin yer aldığı gırtlak bölgesinin ani olarak kapanması ile oluşan bir durumdur. Bu kasılmalar bazen diyafram harici farklı kaburgalar arasındaki kaslarda da görülebilir. 3 ile 6 saniyede bir tekrar eden ve 'hık' diye ses çıkarmamıza neden olan hıçkırık, diafragmayı etkileyen sinirin uyarılması sonucu ortaya çıkar ve her yaşta görülebilen doğal bir durumdur. Genellikle kendi kendine geçen hıçkırık için halk arasında mutlak bir çözüm yolu işitmişsinizdir. Mesela; nefesi tutmak, korkutmak, su içmek vb. Hıçkırığa sebep olan durumlar çoğunlukla zararsızdır. Örneğin; asitli içecekler, aşırı alkol kullanımı, hızlı ve büyük lokmalarla yemek yemek ve gülmek gibi. Fakat uzun süren sürekli olan inatçı hıçkırıklar tehlike arz edebilir.

Gelip geçici olan kısa süreli hıçkırıklar, daha çok sindirim rahatsızlıklarına bağlıdır. Ancak sürekli olan hıçkırıklar endişe vericidir ve sıkıntı meydana getirebilir. 3 haftayı aşkın sürekli hıçkırık, tıpta kronikleşmiş hıçkırık olarak adlandırılır ve genellikle erkeklerde görülür. Çünkü, diyafram kasları erkeklerde daha kalındır.

Zararsız ve gayet masum sandığımız hıçkırıkların, bazen ardında ciddi hastalıklar yatabilir. Özellikle; safra taşları, pankreas iltihapları ve kalp krizi gibi hastalıkların belirtisi olabilecek sürekli olan inatçı hıçkırıkları ciddiye almak gerekir. Diyabet hastalarında ve kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde hıçkırık sık görülen bir durumdur. Anesteziden ötürü ameliyat sonrası hıçkırık olabilir ve normal bir durumdur. Kortizon ve romatizma ilaçları da hıçkırığı tetikleyen etkenler arasındadır. Reflü, mide ve yemek borusu kanserleri yine sürekli olan hıçkırığa neden olan hastalıkların içinde yer almaktadır. Ayrıca stres ve duygu değişimi gibi psikolojik nedenlerle de hıçkırık ortaya çıkabilir.

Sürekli Hıçkırık İçin Ne yapılabilir?

Sürekli olan hıçkırığı durdurmak için uygulanan yollar, genellikle nefes alımını kontrol etmek ve sinirlerle alakalıdır. Nefesi tutup su içmek ve sinirleri direk olarak etkileyen korkutma yöntemleri en etkili çözüm yollarındandır. Fakat vücutta bitkinliğe ve yetersiz beslenmeye neden olan sürekli hıçkırık, ilaçlarla tedavi edilemediği durumlarda tıbbi müdahaleyi zorunlu hale getirebilir. Bu da son çare olarak sinirlerin üzerine yapılacak ameliyat yöntemidir.
" } ] }